5 pomysłów na jesienne dania z dynią w roli głównej. Zbliża się jesień, a wraz z nią sezon na dynie. Warzywa te mają uniwersalne zastosowanie, ze względu na łagodny i lekko słodki smak. Co ważne dynie są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych takich jak witamina C, E, B3, kwas foliowy, magnez, potas, a także beta-karoten. Poniżej podpowiadamy, jakie zdrowe i smaczne potrawy można przygotować z dyni. Oto 5 pomysłów na jesienne dania z dynią w roli głównej. Pamiętaj, że wprowadzanie do diety sezonowych warzyw i owoców niesie za sobą wiele korzyści. Naturalnie występujące w naszym klimacie i w danej porze roku produkty mają największą wartość odżywczą, a ich droga od zerwania do spożycia jest bardzo krótka, dzięki czemu masz pewność, że świeże trafiają na Twój talerz. W Your Kitchen korzystamy z produktów sezonowych i planujemy dania tak, aby w Twoim cateringu zawsze były najlepszej jakości składniki.

Aromatyczna zupa krem z dyni

Składniki:

  • 500 g dyni;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 duży ziemniak;
  • 1 marchewka;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2-centymetrowy obrany kawałek imbiru;
  • Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chilli, sól i pieprz;

Przygotowanie:

  • Najpierw wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz.
  • W dużym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Pozostałe warzywa pokrój w kostkę, a następnie wsyp na patelnię i smaż przez kilka minut.
  • Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj przez ok. 25 minut.
  • Do bulionu z warzywami dodaj przyprawy i starty na tarce imbir.
  • Gdy warzywa będą już miękkie zblenduj zupę na gładki krem.
  • Podawaj z grzankami i śmietaną.

Placuszki dyniowe na słodko

Składniki:

  • 500 g dyni;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu;
  • Olej do smażenia;
  • Przyprawy: cynamon, suszony imbir, szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Dynię umyj, obierz, pokrój w kostki, a następnie piecz w piekarniku przez 30 minut w 180 °C. Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia.
  • Następnie upieczoną dynię umieść w dużej misce i zblenduj na gładką masę.
  • Do masy z dyni dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na patelni, a następnie nakładaj ciasto na patelnię za pomocą łyżki, tworząc ok. 10-centymetrowe placuszki.
  • Potem smaż placuszki z obu stron przez ok. 2 minuty.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym, sosem owocowym lub konfiturą.

Sos dyniowy do makaronu

Składniki:

  • 2 szklanki purée dyniowego;
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • Świeża natka pietruszki;
  • Starty parmezan do posypania;
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Najpierw umyj cebulę i pokrój w drobną kostkę.
  • W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Potem wlej do garnka purée dyniowe, bulion, oraz wszystkie suche przyprawy. cipf-es.org Zagotuj.
  • Odlej niewielką ilość sosu do małej miseczki i dodaj śmietanę. Całość wymieszaj, a następnie wlej powoli do sosu.
  • Zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze przez około 10-15 minut na wolnym ogniu.
  • Gotowy sos dokładnie zblenduj i podawaj z ulubionym makaronem. Jako ostatni etap- całość dopraw pietruszką i parmezanem.

Dynia pod kruszonką

Składniki:

  • 1,5 kg dyni;
  • 1/3 szklanki ksylitolu;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru;
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • Szczypta soli;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/4 szklanki płatków owsianych;
  • 1/4 szklanki roztopionego masła.

Przygotowanie:

  • Najpierw umyj dynię, obierz i pokrój w 2-centymetrową kostkę.
  • Przełóż dynię do naczynia żaroodpornego.
  • Dodaj ksylitol i suche przyprawy, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj kruszonkę – w osobnej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane i masło.
  • Następnie rozsyp kruszonkę na wierzchu dyni.
  • Na końcu piecz przez około 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 °C, aż dynia będzie miękka, a kruszonka chrupiąca.

Sok z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni;
  • 2 jabłka;
  • 1 łyżka miodu;
  • Sok z cytryny;
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  • Dynię i jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż do sokowirówki.
  • Następnie gotowy sok przelej do dużego pojemnika i dodaj miód, cytrynę i cynamon. Całość zblenduj.
  • Na sam koniec przelej sok do szklanki. Możesz go podawać z lodem i listkiem mięty.

Smacznego!