5 pomysłów na jesienne dania z dynią w roli głównej. Zbliża się jesień, a wraz z nią sezon na dynie. Warzywa te mają uniwersalne zastosowanie, ze względu na łagodny i lekko słodki smak. Co ważne dynie są niskokaloryczne i bogate w wiele cennych składników odżywczych takich jak witamina C, E, B3, kwas foliowy, magnez, potas, a także beta-karoten. Poniżej podpowiadamy, jakie zdrowe i smaczne potrawy można przygotować z dyni. Oto 5 pomysłów na jesienne dania z dynią w roli głównej. Pamiętaj, że wprowadzanie do diety sezonowych warzyw i owoców niesie za sobą wiele korzyści. Naturalnie występujące w naszym klimacie i w danej porze roku produkty mają największą wartość odżywczą, a ich droga od zerwania do spożycia jest bardzo krótka, dzięki czemu masz pewność, że świeże trafiają na Twój talerz. W Your Kitchen korzystamy z produktów sezonowych i planujemy dania tak, aby w Twoim cateringu zawsze były najlepszej jakości składniki.
Aromatyczna zupa krem z dyni
Składniki:
- 500 g dyni;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 duży ziemniak;
- 1 marchewka;
- 1 litr bulionu warzywnego;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2-centymetrowy obrany kawałek imbiru;
- Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chilli, sól i pieprz;
Przygotowanie:
- Najpierw wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz.
- W dużym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pozostałe warzywa pokrój w kostkę, a następnie wsyp na patelnię i smaż przez kilka minut.
- Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj przez ok. 25 minut.
- Do bulionu z warzywami dodaj przyprawy i starty na tarce imbir.
- Gdy warzywa będą już miękkie zblenduj zupę na gładki krem.
- Podawaj z grzankami i śmietaną.
Placuszki dyniowe na słodko
Składniki:
- 500 g dyni;
- 2 jajka;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu;
- Olej do smażenia;
- Przyprawy: cynamon, suszony imbir, szczypta soli.
Przygotowanie:
- Dynię umyj, obierz, pokrój w kostki, a następnie piecz w piekarniku przez 30 minut w 180 °C. Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie upieczoną dynię umieść w dużej misce i zblenduj na gładką masę.
- Do masy z dyni dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie nakładaj ciasto na patelnię za pomocą łyżki, tworząc ok. 10-centymetrowe placuszki.
- Potem smaż placuszki z obu stron przez ok. 2 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym, sosem owocowym lub konfiturą.
Sos dyniowy do makaronu
Składniki:
- 2 szklanki purée dyniowego;
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego;
- 2 łyżki śmietany;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- Świeża natka pietruszki;
- Starty parmezan do posypania;
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Najpierw umyj cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Potem wlej do garnka purée dyniowe, bulion, oraz wszystkie suche przyprawy. cipf-es.org Zagotuj.
- Odlej niewielką ilość sosu do małej miseczki i dodaj śmietanę. Całość wymieszaj, a następnie wlej powoli do sosu.
- Zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze przez około 10-15 minut na wolnym ogniu.
- Gotowy sos dokładnie zblenduj i podawaj z ulubionym makaronem. Jako ostatni etap- całość dopraw pietruszką i parmezanem.
Dynia pod kruszonką
Składniki:
- 1,5 kg dyni;
- 1/3 szklanki ksylitolu;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- Szczypta soli;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/4 szklanki płatków owsianych;
- 1/4 szklanki roztopionego masła.
Przygotowanie:
- Najpierw umyj dynię, obierz i pokrój w 2-centymetrową kostkę.
- Przełóż dynię do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj ksylitol i suche przyprawy, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj kruszonkę – w osobnej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane i masło.
- Następnie rozsyp kruszonkę na wierzchu dyni.
- Na końcu piecz przez około 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 °C, aż dynia będzie miękka, a kruszonka chrupiąca.
Sok z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni;
- 2 jabłka;
- 1 łyżka miodu;
- Sok z cytryny;
- 1/4 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Dynię i jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż do sokowirówki.
- Następnie gotowy sok przelej do dużego pojemnika i dodaj miód, cytrynę i cynamon. Całość zblenduj.
- Na sam koniec przelej sok do szklanki. Możesz go podawać z lodem i listkiem mięty.
Smacznego!