Czy można stworzyć dietę anty-aging? Na pewno można, a nawet trzeba, ponieważ składniki przeciwstarzeniowe znajdują się przede wszystkim w żywności! Niestety, jest też kilka wyrzeczeń, które trzeba podjąć, by dłużej cieszyć się urodą, sprawnością i młodością. Jesteście ciekawi?
Czego nie warto jeść, by być dłużej młodym?
Są produkty, które zdecydowanie nie sprzyjają młodości i działaniu anty-aging. Przede wszystkim alkohol – jest to substancja szkodliwa, toksyczna, powodująca niszczenie struktur organizmu i generująca stres oksydacyjny, niszczący kolagen. To z kolei powoduje powstawanie głębokich zmarszczek, opadanie owalu twarzy i suchość skóry. Kolejnymi produktami są słodycze i słone przekąski, powodujące upośledzenie gospodarki insulinowej, nadwagę i otyłość. Wisienką na torcie są produkty przetworzone, zawierające tłuszcze trans, niszczące układ krwionośny, co powoduje złe dotlenienie i odżywienie tkanek, a także rozwój wielu przewlekłych chorób. Pierwszym etapem diety anty-aging jest pozbycie się tych produktów z diety! Ostatnią rzeczą, o której należy wspomnieć, choć nie należy do diety, jest palenie papierosów. Nie ma gorszego nawyku, jeżeli chcemy dłużej cieszyć się młodością!.
Warzywa i owoce – lek na wszystkie bolączki z działaniem anty-aging
Bardzo ważnymi składnikami diety anty-aging są świeże warzywa i owoce, zwłaszcza te, zawierające witaminy C i E! Witamina C stymuluje produkcję kolagenu, a więc białka budującego większość struktur organizmu i odpowiadającego za jędrność i elastyczność skóry. Ponadto jest ona silnym antyoksydantem, więc chroni włókna kolagenowe przed rozpadem. Z kolei Witamina E chroni nienasycone kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład bariery hydrolipidowej skóry, która naturalnie chroni ją przed utrata wody. Dzięki niej skóra jest bardziej nawilżona i gładsza! Szczególnym produktem będą ryby – bogate w kwasy Omega-3 i wysokiej jakości białko, wspomagają procesy naprawcze organizmu i działają przeciwzapalnie.
Woda – życiodajny związek chemiczny
Najważniejszym składnikiem diety anty-aging jest właśnie woda! Z wiekiem jej ubytek jest znaczny – o ile u dorosłych woda stanowi ok. 70% organizmu, to u osób starszych spada nawet do 45%! Oczywiście, możemy to zobaczyć – kurczymy się, nasze stawy nie są już tak ruchome, skóra marszczy się i jest mocno wysuszona. Żaden krem nawilżający nie jest w stanie wniknąć tak głęboko, by nawilżyć tkankę skóry właściwej, a to właśnie tam odbywają się najintensywniejsze procesy starzenia! Żeby dłużej zachować zdrowie, mobilność stawów i jędrność skóry, powinniśmy wypijać minimum 1,5l wody codziennie! Zacznij dzień od szklanki wody i przekonaj się, jak bardzo wpłynie to na Twoje zdrowie!
Podsumowując – nie ma nic lepszego na spowolnienie starzenia, jak unikanie nałogów i zdrowa, racjonalna dieta i dobre nawodnienie! Aby zachować młodość ciała i ducha, sprawdź też nasz artykuł 5 dobrych porannych nawyków żywieniowych – yourKITCHEN