Dieta z niskim IG – dla kogo?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym (niski IG) to plan żywieniowy, którego celem jest zapobiegać podwyższeniu glikemii po posiłku. Dzięki niej wydzielana jest znacznie mniejsza ilość insuliny. Dzięki temu artykułowi dowiesz się dla kogo dobra jest dieta z niskim IG.
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje nas, jak orientacyjnie wzrośnie poziom cukru (glikemia) po spożyciu konkretnego produktu lub posiłku. Im wyższy IG, tym wyższy wzrost poziomu cukru we krwi po jedzeniu, co jest niepożądane, dlatego warto wybierać produkty o niskim i średnim IG.
Indeks glikemiczny klasyfikuje żywność w skali od 0 do 100. Dolny koniec skali obejmuje produkty, które mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. Górny koniec skali zawiera pokarmy, które mają duży wpływ na poziom cukru we krwi.
Korzyści zdrowotne
Dziesięciolecia nauki wykazały, że powolne uwalnianie glukozy do krwiobiegu z „dobrych” węglowodanów w diecie o niskim IG ma wiele niesamowitych korzyści dla naszego zdrowia.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia o niskim IG obejmują:
- poprawę kontroli poziomu cukru we krwi,
- zmniejszenie insulinooporności,
- radzenie sobie z apetytem i uczuciem sytości na dłużej,
- kontrolowanie i utrzymywanie zdrowej wagi poprzez kontrolowanie apetytu,
- obniżenie poziomu insuliny,
- zarządzanie PCOS i łagodzenie jego objawów,
- poprawę koncentracji i pamięci,
- poprawę nastroju,
- zwalczanie i zmniejszenie trądziku – dieta o niskim IG może zmniejszyć trądzik nawet o 50% w zaledwie 12 tygodni,
- zapewnienie trwałej energii dla mięśni,
- poprawę poziomu cholesterolu we krwi,
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca.
Dla kogo jest polecana?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest głównie:
- osobom z zaburzeniami glikemii: insulinoopornością, cukrzycą,
- u kobiet ze zdiagnozowanym PCOS (zespół policystycznych jajników),
- w trakcie leczenia otyłości,
- u osób zdrowych, które chcą zadbać o swoje codzienne żywienie,
ponieważ zapobiega oraz wspomaga leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej i węglowodanowej. Stanowi podstawę dietoprofilaktyki oraz dietoterapii zespołu metabolicznego.
Nie wiesz, jak odpowiednio bilansować swoich posiłków, aby miały niski indeks glikemiczny, dlatego sięgnij po naszą dietę NISKI IG.
Bibliografia:
- Livesey G, Taylor R, Livesey FH, et al. Dietary Glycemic Index and Load and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Updated Meta-Analyses of Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2019;11:1280.
- Turati F, Galeone C, Augustin SAL, La Vecchia C. Glycemic Index, Glycemic Load and Cancer Risk: An Updated Meta-Analysis. Nutrients. 2019;11:2342. doi: 10.3390/nu11102342.
- Adamska E., Górska M. Indeks i ładunek glikemiczny diety. Przegląd Kardiodiabetologiczny 2008; 3: 223–231.
- Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2009