Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe?
Planując zdrową i zbilansowaną dietę warto kierować się sezonowością warzyw i owoców. Dzięki temu dostarczymy do organizmu wysokich dawek witamin, składników mineralnych, błonnika i antyoksydantów, jednocześnie ciesząc się ich naturalnym smakiem i świeżością. W tym artykule dowiesz się jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe. Dowiedz się, jak wygląda sezonowy kalendarz i sprawdź, czym kierować się przy wyborze najlepszych owoców.
Dlaczego warto wybierać owoce sezonowe?
Owoce to podstawowy składnik diety. W ciągu dnia powinniśmy spożywać ok. 200 g owoców w postaci surowej lub o niskim stopniu przetworzenia. Aby móc czerpać z nich jak najwięcej prozdrowotnych i smakowych korzyści, warto wybierać je w zależności od sezonowości. Dlaczego to takie ważne? Już wyjaśniamy!
- Dzięki większej dostępności mają niższą cenę.
- Dojrzałe owoce są soczyste, jędrne, słodkie i o intensywnym aromacie.
- Są przyjazne dla środowiska. Redukują potrzebę długodystansowego transportu, co zmniejsza emisję CO2.
- Owoce zrywane w planowanym okresie zbiorów mają najwyższą zawartość składników odżywczych.
- Wyróżnia je świeżość i wysoka jakość. Owoce sezonowe nie muszą być transportowane na duże odległości, co oznacza, że trafiają do nas zaraz po zbiorach.
Czy wiesz, że w cateringu Your Kitchen kierujemy się zasadą sezonowości przy komponowaniu wszystkich posiłków? Sprawdź nasze propozycje dań i zamów swój zestaw z wyborem menu.
Jak rozpoznać dojrzałe owoce?
Jeśli zależy Ci na wyborze dobrej jakości owoców, dowiedz się, po czym poznać, że są dojrzałe:
- Kolor. Dojrzały owoc ma intensywny kolor. Unikaj tych, które mają brązowe zabarwienia lub plamy.
- Smak. Kwaśne owoce zwykle potrzebują jeszcze trochę czasu, aby w pełni dojrzeć. Wybieraj te, które są słodkie i soczyste.
- Skórka. Powinna być gładka i bez uszkodzeń. Unikaj owoców z pęknięciami czy śladami pleśni.
- Struktura. Dobrej jakości owoce nie są zbyt twarde ani za miękkie.
- Zapach. Owoc o świeżym i słodkawym zapachu nadaje się już do spożycia.
Kalendarz sezonowych owoców w Polsce
O każdej porze roku możemy cieszyć się różnorodnością owoców. Zobacz, kiedy sięgać po poszczególne rodzaje:
- Wiosna. Agrest, czereśnie, gruszki, jabłka, poziomki, porzeczki, truskawki.
- Lato. Arbuz, borówki, brzoskwinie, jagody, jeżyny, maliny, melon, mirabelki, nektarynki, rokitnik, śliwki, winogrona, wiśnie.
- Jesień. Aronia, czarny bez, dzika róża, gruszki, jabłka, pigwa, żurawina.
- Zima. Cytrusy, gruszki, jabłka.
Co zrobić z sezonowych owoców?
Pomysłów na wykorzystanie sezonowych owoców jest całe mnóstwo. W Your Kitchen przygotowujemy z nich dla Ciebie pożywne koktajle, fit desery oraz musy do placuszków.
Pamiętaj, że owoce sezonowe warto zjadać też na surowo np. w formie zdrowej przekąski lub dodatku do owsianki czy sałatki owocowej.
Z sezonowych owoców warto przygotować także przetwory na zimę, takie jak np. dżemy, konfitury czy kompoty. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów będą wspierać odporność w okresie największej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych.
Dodatkowo używaj ich do przyrządzania ciast, smoothie, musów, galaretek, zdrowych lodów i sorbetów. Co więcej, sezonowe owoce warto też zamrażać. Ten sposób obróbki owoców w najmniejszym stopniu wpływa na degradację prozdrowotnych składników odżywczych. Wobec tego możesz cieszyć się ich walorami smakowymi i zdrowotnymi przez cały rok.