Żywienie 19.08.2024

Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe?

Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe? Planując zdrową i zbilansowaną dietę warto kierować się sezonowością warzyw i owoców. Dzięki temu...

Czytaj dalej

Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe?

Planując zdrową i zbilansowaną dietę warto kierować się sezonowością warzyw i owoców. Dzięki temu dostarczymy do organizmu wysokich dawek witamin, składników mineralnych, błonnika i antyoksydantów, jednocześnie ciesząc się ich naturalnym smakiem i świeżością. W tym artykule dowiesz się jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe. Dowiedz się, jak wygląda sezonowy kalendarz i sprawdź, czym kierować się przy wyborze najlepszych owoców.

Dlaczego warto wybierać owoce sezonowe?

Owoce to podstawowy składnik diety. W ciągu dnia powinniśmy spożywać ok. 200 g owoców w postaci surowej lub o niskim stopniu przetworzenia. Aby móc czerpać z nich jak najwięcej prozdrowotnych i smakowych korzyści, warto wybierać je w zależności od sezonowości. Dlaczego to takie ważne? Już wyjaśniamy!

Czy wiesz, że w cateringu Your Kitchen kierujemy się zasadą sezonowości przy komponowaniu wszystkich posiłków? Sprawdź nasze propozycje dań i zamów swój zestaw z wyborem menu.

Jak rozpoznać dojrzałe owoce?

Jeśli zależy Ci na wyborze dobrej jakości owoców, dowiedz się, po czym poznać, że są dojrzałe:

Kalendarz sezonowych owoców w Polsce

O każdej porze roku możemy cieszyć się różnorodnością owoców. Zobacz, kiedy sięgać po poszczególne rodzaje:

Co zrobić z sezonowych owoców?

Pomysłów na wykorzystanie sezonowych owoców jest całe mnóstwo. W Your Kitchen przygotowujemy z nich dla Ciebie pożywne koktajle, fit desery oraz musy do placuszków.

Pamiętaj, że owoce sezonowe warto zjadać też na surowo np. w formie zdrowej przekąski lub dodatku do owsianki czy sałatki owocowej.

Z sezonowych owoców warto przygotować także przetwory na zimę, takie jak np. dżemy, konfitury czy kompoty. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i antyoksydantów będą wspierać odporność w okresie największej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych.

Dodatkowo używaj ich do przyrządzania ciast, smoothie, musów, galaretek, zdrowych lodów i sorbetów. Co więcej, sezonowe owoce warto też zamrażać. Ten sposób obróbki owoców w najmniejszym stopniu wpływa na degradację prozdrowotnych składników odżywczych. Wobec tego możesz cieszyć się ich walorami smakowymi i zdrowotnymi przez cały rok.

PODOBNE POSTY

Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe?

Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe? Planując zdrową i zbilansowaną dietę warto kierować się sezonowością warzyw i owoców. Dzięki temu...

Czytaj więcej

Dlaczego głodówki są niebezpieczne dla zdrowia?

Wśród wielu sposobów na odchudzanie, głodówki w dalszym ciągu cieszą się dużą popularnością. Osoby, które je stosują, utrzymują się w...

Czytaj więcej

Jak dbać o jelita. Kluczowe wskazówki dla zdrowia układu trawiennego

Zdrowie jelit ma ogromny wpływ na nasze ogólne samopoczucie. Dbając o jelita, możemy poprawić trawienie, wzmocnić układ odpornościowy i zapobiec...

Czytaj więcej

Wege zamienniki białka

Chcesz ograniczyć mięso w diecie, a może nawet całkowicie z niego zrezygnować? Martwisz się, że nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości...

Czytaj więcej