Moda na zdrowe odżywianie trwa, i mamy nadzieję, że już zawsze będzie trwać! Niestety, jak to często bywa wśród rzeczy na topie, w mediach społecznościowych, internecie oraz między zainteresowanymi krąży mnóstwo informacji, czasem sensacyjnych, czasem fałszywych. Co jest prawdą, a co zakorzenionym mitem na temat zdrowego odżywiania?
Szpinak jest dobrym źródłem żelaza
Ten mit często serwowały nam nasze mamy i babcie, by przekonać nas do zjedzenia zielonej papki, często z mizernym skutkiem. Szpinak faktycznie zawiera żelazo, natomiast jest ono słabo wchłaniane przez nasz organizm, bo tylko w ok. 5%. Dużo lepszym jego źródłem będzie mięso czerwone i drobiowe, ryby czy inne produkty odzwierzęce. Co wcale nie oznacza, że roślinnych produktów zawierających żelazo nie należy spożywać – wprost przeciwnie! Mogą one świetnie urozmaicać dietę i również częściowo dostarczać tego składnika.
Mleko szkodzi zdrowiu
Często powtarzana teza, nawet przez ekspertów z dziedziny żywienia. Produkty mleczne, w szczególności właśnie mleko, zawiera laktozę – cukier mleczny, który w organizmie człowieka trawiony jest przez enzym wytwarzany przez bakterie jelitowe. Zdarzają się przypadki, szczególnie u osób dorosłych, że enzymu brakuje, stąd też niepożądane objawy po spożyciu mleka – bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Wtedy faktycznie spożycie go nie jest polecane. Natomiast w większości przypadków mleko nie stanowi problemu – wręcz przeciwnie! Jest ono bardzo dobrym źródłem wapnia, niezbędnego do budowy kości i stawów. Fermentowane produkty mleczne, jak jogurt, maślanka czy kefir, zawierają niewielkie ilości laktozy, za to świetnie wspomagają i wspierają pracę jelit. Nie powinno ich zabraknąć w diecie!
Według zasad zdrowego odżywiania nie powinno się jeść po 18?
Jeden z najsłynniejszych i najczęściej powtarzanych mitów na temat zdrowego odżywiania. Jednak sprawa jest troszkę bardziej zawiła, niż się wydaje, bo odpowiedź na pytanie brzmi: to zależy. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na model żywienia, który określa się jako “post przerywany”. Zakłada się w nim określone godziny jako okno żywieniowe, trwające ok. 8 godzin. Jeżeli więc ktoś założył sobie, że posiłki spożywa od 10 do 18, to faktycznie nie powinien on spożywać niczego po tej godzinie. Natomiast większość z nas powinna zakończyć ostatni posiłek ok. 2h przed snem, więc pora kolacji zależy od pory snu. Jeżeli kładziesz się o 20:00, nie powinieneś jeść po 18:00, jeśi natomiast kładziesz się później, nic nie stoi na przeszkodzie, bo kolację opóźnić.
Mity żywieniowe napotykamy wszędzie. Bardzo ważne jednak jest słuchanie własnego organizmu i jego potrzeb! Nawet jeżeli ktoś mówi Ci, że czegoś nie powinieneś jeść, a Tobie to służy i smakuje – to oczywiście jedz! Oczywiście ta zasada nie dotyczy słodyczy, produktów fast food i słodkich napojów – one naprawdę są niezdrowe!
Ponadto zobacz czy zdrowe odżywianie oznacza od razu odchudzanie Jak to jest się nie odchudzać? | Blog yourKITCHEN.