Promocja! -20% z kodem BLACKWEEK20 🙌 -22% na zamówienia powyżej 25 dni z kodem BLACKWEEK22 👉🏼Zamów online. Do końca promocji zostało: 00 dni 01 godzin 54 minut 36 sekund
Zdrowie 13.01.2023

Obalamy mity o wegetarianizmie

Obalamy mity o wegetarianizmie Dania wegetariańskie zyskują na popularności — nawet wśród osób regularnie jedzących mięso. Ponieważ coraz więcej osób...

Czytaj dalej

Obalamy mity o wegetarianizmie

Dania wegetariańskie zyskują na popularności — nawet wśród osób regularnie jedzących mięso. Ponieważ coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, nasuwa się pytanie, czy wegetarianizm jest zdrowy? Odpowiedź brzmi: tak! Dzisiaj obalamy mity o wegetarianizmie! Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie dostarczają wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz mogą przynieść korzyści zdrowotne w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób. 

Mimo to wciąż wokół wegetarianizmu krąży wiele pogłosek. Warto zatem rozwiać wątpliwości – pora na krótki przegląd najpopularniejszych mitów. 

MIT: Nie możesz uzyskać wystarczającej ilości białka z diety wegetariańskiej

FAKT: Możesz całkowicie zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko na diecie wegetariańskiej. Wbrew pozorom dzienne zapotrzebowanie na białko nie jest takie wysokie, wynosi około 1,2-1,5 g białka na kilogram masy ciała. Kluczem jest zachowanie różnorodności w diecie. Poza tym warto pamiętać, że w diecie wegetariańskiej mogą pojawić się źródła białka takie jak ryby, nabiał oraz jajka. 

MIT: Osoby z cukrzycą i innymi chorobami potrzebują mięsa

FAKT: Jak się okazuje, zdrowa dieta wegetariańska może pomóc w utrzymaniu zdrowia osób z cukrzycą. Badanie przeglądowe opublikowane w czasopiśmie Cardiovascular Diagnosis and Therapy pokazuje, że dieta wegetariańska może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi.

Naukowcy odkryli, że dieta wegetariańska obniżyła poziom hemoglobiny A1c (HbA1c) – najskuteczniejszy sposób pomiaru poziomu cukru we krwi, uśredniając poziomy z ostatnich trzech miesięcy – o 0,4 procent u badanych osób.

W badaniu dieta wegetariańska zmniejszyła dzienną liczbę kalorii w diecie badanych o średnio 140 kalorii, a także znacznie zmniejszyła spożycie tłuszczu i cholesterolu, zaś zwiększyła spożycie błonnika.

Ograniczenie kalorii spowoduje utratę wagi, co pomoże kontrolować poziom cukru we krwi.

MIT: Przestrzeganie diety wegetariańskiej nie jest bezpieczne dla małych dzieci lub nastolatków

FAKT: Według Akademii Żywienia i Dietetyki dobrze zaplanowana dieta wegetariańska/wegańska jest bezpieczna dla osób w każdym wieku, w tym niemowląt, dzieci, nastolatków, matek w ciąży i dorosłych. Kluczem jest upewnienie się, że jest dobrze zaplanowane i zawiera różnorodne składniki odżywcze, które dostarczają wszystkich kluczowych składników odżywczych niezbędnych do wzrostu i rozwoju.

MIT:  Niejedzenie czerwonego mięsa nie ma wpływu na zdrowie

Czerwone mięso obejmuje wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, baraninę i kozę.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, agencja Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która obejmuje 22 ekspertów z dziesięciu krajów, określiła czerwone mięso jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy, a przetworzone czerwone mięso (takie jak parówki, kiełbaski, suszone mięso itp.) jako czynnik rakotwórczy.

Komitet doszedł do wniosku, że każda około 50 g dzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa (mniej więcej wielkości zwykłego hot doga) zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent.

Podsumowanie

Dieta wegetariańska to dobrodziejstwo dla zdrowia. Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć wagę, ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Pomaga również w zapobieganiu śmiertelnym chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca. 

Planujesz wyeliminować ze swojego jadłospisu mięso oraz jego przetwory, ale nadal chcesz spożywać jaja, nabiał i ryby? Nasze posiłki są tak skomponowane, aby zapewniły Ci zbilansowane posiłki każdego dnia i były gwarancją dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Sprawdź ofertę 

Bibliografia: 

  1. Tantamango-Bartley Y., Jaceldo-Siegl K., Fan J. iwsp.: Vegetariandiets and the incidence of cancer in a low-riskpopulation. CancerEpidemiolBiomarkersPrev. 2013; 22(2):286–94.
  2. Chmiel M., Dasiewicz K.: Charakterystyka tłuszczów zwierzęcych  i aspekty zdrowotne związane z ich spożywaniem. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2016; 1 :100-104
  3. Leitzmann C. Vegetarian nutrition past, present, future. The American journal of clinical nutrition. 2014; 100 (Supplement 100) : 496S-502S . 
  4. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical reviews in food science and nutrition. 2017; 57 (17) : 3640-9 .

PODOBNE POSTY

7 naturalnych składników na wzmocnienie odporności  

Jesień to czas, gdy nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia, by przetrwać sezon chłodów i zmian pogodowych. Z pomocą przychodzą naturalne...

Czytaj więcej

Jej wysokość… dynia! Poznaj nasze przepisy!

Jesień to czas, gdy na stołach króluje dynia. To warzywo nie tylko cieszy oko swoim intensywnym kolorem, ale też zachwyca...

Czytaj więcej

Sezonowe produkty – co jeść jesienią?

Jesień to czas, kiedy nasza dieta powinna dostosować się do zmieniających się warunków pogodowych. Jest to pora roku, kiedy możemy...

Czytaj więcej

Białko w diecie

Czy wiesz, że w ciele dorosłego człowieka jest aż 11 kg białka? Składnik ten to podstawowy budulec organizmu, bez którego...

Czytaj więcej