Obalamy mity o wegetarianizmie

Dania wegetariańskie zyskują na popularności — nawet wśród osób regularnie jedzących mięso. Ponieważ coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, nasuwa się pytanie, czy wegetarianizm jest zdrowy? Odpowiedź brzmi: tak! Dzisiaj obalamy mity o wegetarianizmie! Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie dostarczają wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz mogą przynieść korzyści zdrowotne w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób. 

Mimo to wciąż wokół wegetarianizmu krąży wiele pogłosek. Warto zatem rozwiać wątpliwości – pora na krótki przegląd najpopularniejszych mitów. 

MIT: Nie możesz uzyskać wystarczającej ilości białka z diety wegetariańskiej

FAKT: Możesz całkowicie zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko na diecie wegetariańskiej. Wbrew pozorom dzienne zapotrzebowanie na białko nie jest takie wysokie, wynosi około 1,2-1,5 g białka na kilogram masy ciała. Kluczem jest zachowanie różnorodności w diecie. Poza tym warto pamiętać, że w diecie wegetariańskiej mogą pojawić się źródła białka takie jak ryby, nabiał oraz jajka. 

MIT: Osoby z cukrzycą i innymi chorobami potrzebują mięsa

FAKT: Jak się okazuje, zdrowa dieta wegetariańska może pomóc w utrzymaniu zdrowia osób z cukrzycą. Badanie przeglądowe opublikowane w czasopiśmie Cardiovascular Diagnosis and Therapy pokazuje, że dieta wegetariańska może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi.

Naukowcy odkryli, że dieta wegetariańska obniżyła poziom hemoglobiny A1c (HbA1c) – najskuteczniejszy sposób pomiaru poziomu cukru we krwi, uśredniając poziomy z ostatnich trzech miesięcy – o 0,4 procent u badanych osób.

W badaniu dieta wegetariańska zmniejszyła dzienną liczbę kalorii w diecie badanych o średnio 140 kalorii, a także znacznie zmniejszyła spożycie tłuszczu i cholesterolu, zaś zwiększyła spożycie błonnika.

Ograniczenie kalorii spowoduje utratę wagi, co pomoże kontrolować poziom cukru we krwi.

MIT: Przestrzeganie diety wegetariańskiej nie jest bezpieczne dla małych dzieci lub nastolatków

FAKT: Według Akademii Żywienia i Dietetyki dobrze zaplanowana dieta wegetariańska/wegańska jest bezpieczna dla osób w każdym wieku, w tym niemowląt, dzieci, nastolatków, matek w ciąży i dorosłych. Kluczem jest upewnienie się, że jest dobrze zaplanowane i zawiera różnorodne składniki odżywcze, które dostarczają wszystkich kluczowych składników odżywczych niezbędnych do wzrostu i rozwoju.

MIT:  Niejedzenie czerwonego mięsa nie ma wpływu na zdrowie

Czerwone mięso obejmuje wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, baraninę i kozę.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, agencja Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która obejmuje 22 ekspertów z dziesięciu krajów, określiła czerwone mięso jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy, a przetworzone czerwone mięso (takie jak parówki, kiełbaski, suszone mięso itp.) jako czynnik rakotwórczy.

Komitet doszedł do wniosku, że każda około 50 g dzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa (mniej więcej wielkości zwykłego hot doga) zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent.

Podsumowanie

Dieta wegetariańska to dobrodziejstwo dla zdrowia. Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć wagę, ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Pomaga również w zapobieganiu śmiertelnym chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca. 

Planujesz wyeliminować ze swojego jadłospisu mięso oraz jego przetwory, ale nadal chcesz spożywać jaja, nabiał i ryby? Nasze posiłki są tak skomponowane, aby zapewniły Ci zbilansowane posiłki każdego dnia i były gwarancją dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Sprawdź ofertę 

Bibliografia: 

  1. Tantamango-Bartley Y., Jaceldo-Siegl K., Fan J. iwsp.: Vegetariandiets and the incidence of cancer in a low-riskpopulation. CancerEpidemiolBiomarkersPrev. 2013; 22(2):286–94.
  2. Chmiel M., Dasiewicz K.: Charakterystyka tłuszczów zwierzęcych  i aspekty zdrowotne związane z ich spożywaniem. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 2016; 1 :100-104
  3. Leitzmann C. Vegetarian nutrition past, present, future. The American journal of clinical nutrition. 2014; 100 (Supplement 100) : 496S-502S . 
  4. Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical reviews in food science and nutrition. 2017; 57 (17) : 3640-9 .