Przepisy na rozgrzewające zupy i napoje

Mroźna zima daje Ci w kość? Ciągle marźniesz? Mamy na to receptę! Przepisujemy Ci najlepsze zimowe, aromatyczne zupy i napoje na rozgrzanie ciała i duszy! Oto nasze przepisy na rozgrzewające zupy i napoje: 

Poznaj nasze przepisy na rozgrzewające zupy i napoje

Pikantna zupa z czarnej fasoli i kukurydzy z nutą chilli

SKŁADNIKI:

  • 220g (1 szklanka) suszonej czarnej fasoli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 400g puszka rozgniecionych pomidorów
  • 1,25 l (5 filiżanek) wody
  • 300 g słodkich ziemniaków, obranych, pokrojonych
  • 1 duża kolba słodkiej kukurydzy
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych
  • 1 długa świeża zielona papryczka chili
  • Łódeczki limonki do podania

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umieść czarną fasolę w dużym rondelku. Następnie zalej taką ilością zimnej wody, aby sięgała 5 cm ponad fasolę. Kolejno doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie gotuj przez 10 minut. Dobrze odcedź.
  2. Podczas gdy fasola się gotuje rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Gotuj cebulę i seler, mieszając, przez 5 minut lub do miękkości, pilnuj dania, ponieważ składniki nie powinny się rozgotować. Następnie dodaj czosnek, kminek, paprykę i chilli. Gotuj, mieszając, przez 1 minutę lub do uzyskania aromatu.
  3. Umieść mieszankę cebuli, fasolę, pomidory i wodę w dużym (6 l) naczyniu. Przykryj ją i gotuj na niskim ogniu przez kilka godzin. Następnie dodaj słodkiego ziemniaka, kukurydzę i przykryj. Kolejnym krokiem jest gotowanie jej jeszcze przez 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a zupa gęsta.
  4. Na koniec połącz kolendrę i chilli w misce. Podziel zupę na miski. Posyp mieszanką kolendry i chilli, następnie zupę podaj z limonką.

Aromatyczny dhal z kalafiora

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki płynnego bulionu warzywnego
  • 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
  • kolendra 
  • do podania: np. pappadums tradycyjna hinduska przekąska lub pity 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. 
  2. Dodaj cebulę, marchewkę i imbir, mieszając, przez 10 minut lub do momentu, aż zmiękną. 
  3. Dodaj przyprawy i podgotuj, a następnie dodaj soczewicę, bulion i kalafior.
  4. Dopraw i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut lub do momentu, aż soczewica i warzywa będą miękkie. Wymieszaj z połową jogurtu. Przelej do miseczek. 
  5. Na koniec, zupę podaj z pozostałym jogurtem i posyp kolendrą oraz z pappadumami.

PRZEPISY NA NAPOJE 

Herbata a’la grzaniec 

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
  • 3 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • dekoracja: świeża żurawina, plastry pomarańczy, laski cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wlej wodę do rondelka. Dodaj plastry pomarańczy, przyprawy, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. 
  2. Zdejmij z palnika i dodaj czarną herbatę. Przykryj i parz przez 2-5 minut. 
  3. Następnie przecedź herbatkę. 
  4. Wlej do filiżanki herbaty, dodaj miód, udekoruj laską cynamonu, żurawiną i plasterkiem pomarańczy.
Piernikowa czekolada

SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru 
  • 1 łyżeczka ksylitolu skórka pomarańczowa 
  • szczypta cynamonu
  • dodatkowo: bita śmietana, 2-3 pokruszone pierniczki 

Sposób przygotowania:

  1. Mleczko ugotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. 
  2. Dodaj czekoladę, mieszaj co chwilę łyżką, aby nie było grudek, gotuj ciągle na małym ogniu (nie doprowadź do wrzenia!). Dodaj przyprawę do piernika, cynamon, kakao i ksylitol ze skórką pomarańczową. W rezultacie powinna powstać jednolita masa nalej do dwóch wysokich szklanek. 
  3. Odczekaj aż czekolada nieco ostygnie, wtedy zabierz się za dekoracje bitą śmietaną i pokruszonymi pierniczkami. 

Herbata czy czekolada rozgrzewają ciało od środka, a ciepły kubek przyjemnie grzeje w dłonie – dlatego takie połączenie to sama przyjemność. 

Brakuje Ci czasu na przygotowywanie rozgrzewających zup? Dobrym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa, ponieważ jest to gwarancja dobrze zbilansowanych, odżywczych posiłków!