Przepisy na rozgrzewające zupy i napoje
Mroźna zima daje Ci w kość? Ciągle marźniesz? Mamy na to receptę! Przepisujemy Ci najlepsze zimowe, aromatyczne zupy i napoje na rozgrzanie ciała i duszy! Oto nasze przepisy na rozgrzewające zupy i napoje:
Poznaj nasze przepisy na rozgrzewające zupy i napoje
Pikantna zupa z czarnej fasoli i kukurydzy z nutą chilli
SKŁADNIKI:
- 220g (1 szklanka) suszonej czarnej fasoli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 400g puszka rozgniecionych pomidorów
- 1,25 l (5 filiżanek) wody
- 300 g słodkich ziemniaków, obranych, pokrojonych
- 1 duża kolba słodkiej kukurydzy
- 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych
- 1 długa świeża zielona papryczka chili
- Łódeczki limonki do podania
Sposób przygotowania:
- Najpierw umieść czarną fasolę w dużym rondelku. Następnie zalej taką ilością zimnej wody, aby sięgała 5 cm ponad fasolę. Kolejno doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie gotuj przez 10 minut. Dobrze odcedź.
- Podczas gdy fasola się gotuje rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Gotuj cebulę i seler, mieszając, przez 5 minut lub do miękkości, pilnuj dania, ponieważ składniki nie powinny się rozgotować. Następnie dodaj czosnek, kminek, paprykę i chilli. Gotuj, mieszając, przez 1 minutę lub do uzyskania aromatu.
- Umieść mieszankę cebuli, fasolę, pomidory i wodę w dużym (6 l) naczyniu. Przykryj ją i gotuj na niskim ogniu przez kilka godzin. Następnie dodaj słodkiego ziemniaka, kukurydzę i przykryj. Kolejnym krokiem jest gotowanie jej jeszcze przez 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a zupa gęsta.
- Na koniec połącz kolendrę i chilli w misce. Podziel zupę na miski. Posyp mieszanką kolendry i chilli, następnie zupę podaj z limonką.
Aromatyczny dhal z kalafiora
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 szklanki płynnego bulionu warzywnego
- 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
- kolendra
- do podania: np. pappadums tradycyjna hinduska przekąska lub pity
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę, marchewkę i imbir, mieszając, przez 10 minut lub do momentu, aż zmiękną.
- Dodaj przyprawy i podgotuj, a następnie dodaj soczewicę, bulion i kalafior.
- Dopraw i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut lub do momentu, aż soczewica i warzywa będą miękkie. Wymieszaj z połową jogurtu. Przelej do miseczek.
- Na koniec, zupę podaj z pozostałym jogurtem i posyp kolendrą oraz z pappadumami.
PRZEPISY NA NAPOJE
Herbata a’la grzaniec
SKŁADNIKI:
- 2 łyżeczki czarnej herbaty
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- 3 laski cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka miodu
- dekoracja: świeża żurawina, plastry pomarańczy, laski cynamonu
Sposób przygotowania:
- Najpierw wlej wodę do rondelka. Dodaj plastry pomarańczy, przyprawy, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Zdejmij z palnika i dodaj czarną herbatę. Przykryj i parz przez 2-5 minut.
- Następnie przecedź herbatkę.
- Wlej do filiżanki herbaty, dodaj miód, udekoruj laską cynamonu, żurawiną i plasterkiem pomarańczy.
Piernikowa czekolada
SKŁADNIKI:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru
- 1 łyżeczka ksylitolu skórka pomarańczowa
- szczypta cynamonu
- dodatkowo: bita śmietana, 2-3 pokruszone pierniczki
Sposób przygotowania:
- Mleczko ugotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Dodaj czekoladę, mieszaj co chwilę łyżką, aby nie było grudek, gotuj ciągle na małym ogniu (nie doprowadź do wrzenia!). Dodaj przyprawę do piernika, cynamon, kakao i ksylitol ze skórką pomarańczową. W rezultacie powinna powstać jednolita masa nalej do dwóch wysokich szklanek.
- Odczekaj aż czekolada nieco ostygnie, wtedy zabierz się za dekoracje bitą śmietaną i pokruszonymi pierniczkami.
Herbata czy czekolada rozgrzewają ciało od środka, a ciepły kubek przyjemnie grzeje w dłonie – dlatego takie połączenie to sama przyjemność.
Brakuje Ci czasu na przygotowywanie rozgrzewających zup? Dobrym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa, ponieważ jest to gwarancja dobrze zbilansowanych, odżywczych posiłków!