Promocja przedłużona! -18% na wszystkie pakiety z kodem LISTOPAD Zamów online. Do końca promocji zostało: 00 dni 15 godzin 32 minut 31 sekund
Zdrowie 03.08.2023

Witamina C – gdzie znajdziesz jej najwięcej?

Witamina C lub inaczej kwas askorbinowy to ważny składnik naszej codziennej diety. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie i...

Czytaj dalej

Witamina C lub inaczej kwas askorbinowy to ważny składnik naszej codziennej diety. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie i jest uznawana za jeden z silniejszych antyoksydantów. Jej źródłami są głównie produkty pochodzenia roślinnego. Pokarmy odzwierzęce natomiast zawierają znikome ilości witaminy C. Sprawdź, gdzie znajduje się najwięcej witaminy C i dlaczego powinniśmy ją spożywać.

Witamina C – dlaczego jest ważna dla naszego zdrowia?

Witamina C jest kojarzona przez wielu z nas z poprawą odporności. Co więcej, jej obecność w naszej diecie ma także duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu narządów i układów naszego organizmu, a także w przebiegu istotnych procesów metabolicznych. Oto pozostałe funkcje witaminy C:

W jakich produktach jest najwięcej witaminy C?

Dobrym źródłem witaminy C w naszej diecie są świeże warzywa i owoce, takie jak np.:

Źródłem witaminy C są też świeżo wyciśnięte soki, a także kiszonki. Proces kiszenia wpływa na stabilizację witaminy C, dlatego warto spożywać również m.in. kiszoną kapustę czy kiszone buraki.

W okresach wysokiego zapotrzebowania na witaminę C może być wskazana suplementacja tą witaminą. Niemniej jednak warto w tym czasie zadbać o uwzględnianie w diecie produktów, które są naturalnie bogate w witaminę C.

Co wpływa na zawartość witaminy C w żywności?

Witamina C jest związkiem wrażliwym na czynniki zewnętrzne takie jak np. światło czy wysoka temperatura. Przykładowo warzywa i owoce, które przez długi czas są wystawiane na działanie promieni słonecznych, mają o wiele mniej witaminy C, niż te przechowywane w zacienionym miejscu. To samo tyczy się produktów poddawanych obróbce termicznej. Pod wpływem wysokiej temperatury witamina C szybciej ulega degradacji. Co ważne, im świeższy produkty, tym wyższa zawartość witaminy C. Wobec tego warzywa i owoce najlepiej spożywać w niedługim czasie po zakupie.

Jeżeli zależy Ci, aby Twoje posiłki były bogate w witaminę C oraz inne ważne dla zdrowia składniki odżywcze, skorzystaj z naszej diety Your Kitchen. Proponowane przez nas potrawy są przygotowywane ze świeżych i naturalnych składników, które zawierają wszystkie niezbędne mikro- i makroelementy we właściwych proporcjach.

Bibliografia:

  1. Janda K. i wsp.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.
  2. Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  3. Zawada K.: Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Herbalism nr 1(2)/2016.

PODOBNE POSTY

7 naturalnych składników na wzmocnienie odporności  

Jesień to czas, gdy nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia, by przetrwać sezon chłodów i zmian pogodowych. Z pomocą przychodzą naturalne...

Czytaj więcej

Jej wysokość… dynia! Poznaj nasze przepisy!

Jesień to czas, gdy na stołach króluje dynia. To warzywo nie tylko cieszy oko swoim intensywnym kolorem, ale też zachwyca...

Czytaj więcej

Sezonowe produkty – co jeść jesienią?

Jesień to czas, kiedy nasza dieta powinna dostosować się do zmieniających się warunków pogodowych. Jest to pora roku, kiedy możemy...

Czytaj więcej

Białko w diecie

Czy wiesz, że w ciele dorosłego człowieka jest aż 11 kg białka? Składnik ten to podstawowy budulec organizmu, bez którego...

Czytaj więcej