Zdrowa, racjonalna dieta wielu osobom wydaje się zbyt wymagająca. Kojarzona jest z absolutnym reżimem dietetycznym w celu zachowania idealnej sylwetki – liść sałaty na śniadanie, kasza z kurczakiem na obiad i sałatka na kolację. Czy naprawdę tak jest? Oczywiście, że nie! Prawdziwe zdrowe odżywianie jest w stanie przyjąć wszystko, nawet potrawy najmniej kojarzące się z dietą – desery.

Na deser zawsze znajdzie się miejsce!

Nasze nawyki żywieniowe to schematy, które kształciły się w nas od najmłodszych lat. Słodki smak przede wszystkim kojarzy nam się z bezpieczeństwem – dlatego, że oznacza węglowodany i cukry, które dostarczają nam energii do codziennej pracy. Ale to nie wszystko – biologicznie smak słodki informuje, że dany produkt nie zawiera trucizny (która zazwyczaj ma smak gorzki). Było to szczególnie ważne dla pierwszych ludzi, stąd pociąg i ufność do słodyczy pozostał i u współczesnych. Desery mają także wymiar społeczny – zazwyczaj kojarzą się z poranną kawą, wizytą przyjaciół, szczęśliwymi uroczystościami i wydarzeniami w naszym życiu. Dlatego najbardziej je lubimy – bo dobrze się nam kojarzą! Ciekawą rzeczą jest także sytość sensorycznie specyficzna – czyli biologiczne uwarunkowanie, które sprawia, że wybieramy produkty o różnych smakach, by zapewnić sobie wszystkie składniki odżywcze. To właśnie dlatego po obiedzie zawsze jest miejsce na deser!

Czemu w takim razie nie powinno się jeść słodyczy?

Typowe desery zakupione w sklepach niestety zawierają bardzo dużo związków, które działają szkodliwie na organizm. Zbyt duże ilości cukru zaburzają funkcjonowanie układu hormonalnego i powodują rozwój cukrzycy. W słodyczach sklepowych znajdują się także tłuszcze trans, działające szkodliwie na układ krwionośny, rozwój i pracę mózgu, a także przyczyniają się do rozwoju miażdżycy tętnic i zawałów serca. Słodycze zawierają także wiele dodatków do żywności i konserwantów. Posiadają niewiele zalet, za to bardzo dużo wad. W zdrowej, racjonalnej diecie nie ma dla nich miejsca.

Z pomocą przychodzą fit desery!

Słodycz nie zawsze musi być warunkowana toną cukru i taniego oleju palmowego. Z pomocą przychodzą nam owoce, orzechy i pestki, bakalie, a nawet warzywa! Ze zdrowych składników można wyczarować niesamowite, słodkie dzieła sztuki – torciki ze spodem z daktyli i płatków owsianych, tartaletki z kremem z awokado, banana i kakao, musy, kremy, ciasteczka i batoniki. Kto z nas nie jest fanem piernika marchewkowego czy brownie z fasoli? Ciasto dyniowe jest najbardziej wyczekiwanym dobrem jesieni. Zdrowe desery nie tylko mogą się pojawić w zdrowej kuchni, ale także stanowią bombę witaminową i odżywczą! Od dawna wiedzą o tym cateringi dietetyczne – wiele propozycji posiłków to właśnie słodkie śniadania, podwieczorki czy desery obiadowe, które w bardzo kreatywny sposób podchodzą do „Fit deserów”. Często smak pokrywa się z naszymi ulubionymi słodyczami!