Czy Ty też tak masz?
Spokojny wieczór w zaciszu domowym, kolejny sezon ulubionego serialu na Netflixie i… ta chęć sięgnięcia po miseczkę chipsów lub nachosów – najlepiej z gęstym serowym dipem – po których zazwyczaj pojawiają się wyrzuty sumienia. Znasz tą ochotę na wieczorne przekąski?
Przygotowaliśmy dla Ciebie zdrowsze alternatywy, dzięki którym prawdopodobnie oderwiesz się od zgubnego schematu! Nasze propozycje są nie tylko zdrowsze, mniej kaloryczne, ale, co niemniej istotne, równie smaczne! Sprawdź więc nasze przepisy na przekąski.
Zdrowe przekąski? Oto nasze przepisy:
1) Chrupki z ciecierzycy
Składniki:
- ciecierzyca (z puszki lub ugotowana),
- oliwa z oliwek
- przyprawy (np. sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona i czosnek granulowany)
- mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
- Dokładnie osusz ciecierzycę. Następnie wysyp ją na blachę mając na uwadze, że piekarnik powinien być nagrzany do 190 stopni. Piecz 8-10 minut.
- Kolejno wyjmij blachę. Ciecierzycę skrop delikatnie oliwą, oprósz mąką ziemniaczaną i przyprawami.
- Ponownie włóż ją do piekarnika na ok. 30 minut. Następnie co jakiś czas przemieszaj ciecierzycę.
2) Hummus ze słupkami warzyw
Składniki:
- hummus
- warzywa: papryka, ogórek, marchewka
Sposób przygotowania:
- Przełóż hummus do szklanej miseczki. Wierzch polej oliwą i posyp słodką lub ostrą papryką.
- Warzywa umyj, obierz, a następnie pokrój w słupki o długości 5-7 cm. Podawaj z hummusem.
3) Orzechowe jabłka
Składniki:
- jabłko
- masło orzechowe
Sposób przygotowania:
- Pokrój jabłko w plasterki. Na każdym z nich rozsmaruj masło orzechowe. Chyba nie ma szybszej przekąski.
4) Chipsy z tortilli
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista
- oliwa
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Tortillę pokrój w trójkąty lub zbliżone kształty w dużej misce, następnie delikatnie skrop oliwą i przyprawami.
- Całość wymieszaj, ponieważ każdy kawałek powinien pokryć się mieszanką oliwy i przypraw.
- Następnie rozłóż tortille na blasze w odstępach, ze względu na to, aby na siebie nie zachodziły.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-8 minut jednak uważaj, żeby za bardzo się nie spiekły.
- Najlepiej smakują z domową salsą lub sosem tzatziki.
5) Pełnoziarniste krakersy z sezamem i czarnuszką
Składniki:
- mąka pełnoziarnista
- woda
- oliwa z oliwek
- sól
- oregano – opcjonalnie
Do posypania:
- biały sezam
- czarnuszka
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę, potem dodaj przyprawy i wymieszaj z wodą z oliwą.
- Zagnieć ciasto, następnie jeśli jest za mokre dodaj więcej mąki, ciasto może wyjść jednak suche ze względu na zbyt dużą ilość mąki – niewątpliwie dodanie wody załatwi sprawę.
- Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto.
- W następnej kolejności posyp sezamem i czarnuszką – dociskając do ciasta. Wykrój kwadraciki.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz w 220 stopniach. Piecz około 5-7 minut w zależności od tego, czy wolisz mniej bądź bardziej upieczone krakersy.
- Na koniec podawaj z domowymi dipami. Zdrowa przekąska gotowa!