Osoby korzystające z cateringu dietetycznego często muszą mierzyć się z osądami osób działających w duchu less lub zero waste, dotyczącymi przede wszystkim generowania dużej ilości odpadów i tworzenia zagrożenia dla naszej planety. W pierwszym odruchu zastanowienia takie oskarżenia mogą wydawać się zasadne. Ale czy faktycznie tak jest?

Czym jest koncepcja zero waste?

Ruch zero waste jest ogólnoświatową koncepcją, która zakłada maksymalne wykorzystanie wszystkich dostępnych zasobów, oszczędzanie naturalnych i nieodnawialnych źródeł energii, ograniczanie wytwarzania odpadów oraz wyeliminowanie marnowania żywności. Jednak najbardziej podstawową kwestią dotyczącą gospodarowania odpadami w stylu zero waste jest prawidłowa segregacja odpadów. Chociaż dla naszego społeczeństwa powinno być to normą, bardzo często spotykamy się z ignorowaniem tej kwestii, co może mieć różne przyczyny. Bardzo często jest to lenistwo lub kupowanie nadmiernej ilości żywności, która zalegając na półkach psuje się. A wtedy ciężko dbać o segregację śmieci i ekologię, bo chcemy jak najszybciej pozbyć się cuchnącej bomby.

yourKITCHEN catering dietetyczny

Samodzielne gotowanie może dawać wiele satysfakcji i przyjemności, ale wcale nie jest bardziej ekologiczne – często wykorzystuje się dużą ilość energii i wody, dodatkowo produkty sklepowe często pakowane są w taki sposób, że ciężko zorientować się, do jakiej kategorii należy odpad i jak go segregować. Co zatem robimy? Wrzucamy do odpadów mieszanych. Przy samodzielnym gotowaniu wykorzystujemy także większą ilość produktów, a co za tym idzie – generujemy większą ilość śmieci.

Zero waste a catering dietetyczny

Z pomocą przychodzą nam właśnie cateringi dietetyczne! Posiłki dostajemy w plastikowych opakowaniach, które nadają się do recyklingu, zapakowane w papierowe torby, których można ponownie użyć. Nie generujemy nic ponad to! Oszczędzamy także energię i wodę, ponieważ nie musimy już najczęściej nic podgrzewać, ani zmywać naczyń. Warto jednak zwrócić uwagę na kolor opakowania, jakie jest wykorzystywane przez catering dietetyczny – białe łatwiej jest poddać recyklingowi, natomiast czarny plastik, ze względu na barwnik, może być odrzucony przez osoby zajmujące się przetwarzaniem odpadów. Więc jeżeli bardzo zależy nam na ekologii, nie warto odrzucać całkowicie tego pomysłu, ale poszukać takiej firmy, która szanuje naszą planetę, zasady ekologii i chce o nie dbać!

Odpowiadając na pytanie tytułowe – myślimy, że współpraca z cateringiem dietetycznym nie tylko jest ekologicznie porównywalna z samodzielnym gotowaniem, a nawet pozwala bardziej świadomie dbać o środowisko i ułatwia życie w duchu zero waste!