Promocja! -20% z kodem BLACKWEEK20 🙌 -22% na zamówienia powyżej 25 dni z kodem BLACKWEEK22 👉🏼Zamów online. Do końca promocji zostało: 00 dni 02 godzin 06 minut 20 sekund
Żywienie 25.04.2024

Wege zamienniki białka

Chcesz ograniczyć mięso w diecie, a może nawet całkowicie z niego zrezygnować? Martwisz się, że nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości...

Czytaj dalej

Chcesz ograniczyć mięso w diecie, a może nawet całkowicie z niego zrezygnować? Martwisz się, że nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości białka? Niepotrzebnie! Produkty roślinne też są dobrym źródłem tego makroskładnika i z powodzeniem zastąpisz nimi mięso. Gdzie zatem znajdziemy dobrej jakości białko roślinne i jak wkomponować je w codzienny jadłospis?

Dlaczego białko jest ważne?

Białko to najważniejszy element budulcowy naszego organizmu. Tworzy i naprawia wszystkie tkanki i struktury takie jak mięśnie, kości, skóra, włosy i paznokcie. Ponadto jest elementem białek ustrojowych m.in. kolagenu czy elastyny, a także komórek odpornościowych, enzymów i hormonów.

Każdego dnia powinniśmy dostarczać 0,8 g białka na kilogram masy ciała. Oznacza, to, że osoba o masie ciała 75 kg powinna przyjąć 60 g białka dziennie. Dla porównania, tyle białka znajduje się w 3 kostkach twarogu półtłustego o wadze 100 g. Co ważne zapotrzebowanie na ten makroskładnik zmienia się w zależności od wieku, masy ciała, stanu zdrowia, aktywności fizycznej czy stanu fizjologicznego.

Chociaż białko występuje w wielu produktach, najłatwiej jest go uzyskać z żywności pochodzenia zwierzęcego. Wobec tego osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską powinny poznać ich pełnowartościowe zamienniki roślinne, aby zapobiegać ewentualnym niedoborom. W Your Kitchen masz pewność, że nasze wege menu jest pełne roślinnych źródeł białka.

Roślinne źródła białka – przykłady

W diecie bezmięsnej powinny na stałe gościć takie produkty jak m.in.:

Dieta roślinna – właściwości

Chociaż dieta roślinna wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego, bogate w liczne mikro- i makroelementy, warto podkreślić, że niesie ona ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim wspiera układ krążenia, chroni przed rozwojem cukrzycy typu II czy pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Jak się okazuje, produkty roślinne z powodzeniem zastępują te mięsne, dostarczając niezbędnych składników odżywczych. Jeśli zastanawiasz się, jak łatwo zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki w diecie wege, catering od Your Kitchen może być dla Ciebie znacznym ułatwieniem.

Bibliografia:

  1. Jarosz M. i wsp.: Czy wiesz, ile potrzebujesz białka? Instytut Żywności i Żywienia, 2019.
  2. Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  3. Pyrzyńska E., Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania – postawy i zachowania wegetarian w Polsce, Zesz. Nauk. UEK, 2013; 906: 27–36.

PODOBNE POSTY

Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe?

Jak rozpoznać i wybrać owoce sezonowe? Planując zdrową i zbilansowaną dietę warto kierować się sezonowością warzyw i owoców. Dzięki temu...

Czytaj więcej

Dlaczego głodówki są niebezpieczne dla zdrowia?

Wśród wielu sposobów na odchudzanie, głodówki w dalszym ciągu cieszą się dużą popularnością. Osoby, które je stosują, utrzymują się w...

Czytaj więcej

Jak dbać o jelita. Kluczowe wskazówki dla zdrowia układu trawiennego

Zdrowie jelit ma ogromny wpływ na nasze ogólne samopoczucie. Dbając o jelita, możemy poprawić trawienie, wzmocnić układ odpornościowy i zapobiec...

Czytaj więcej

Wege zamienniki białka

Chcesz ograniczyć mięso w diecie, a może nawet całkowicie z niego zrezygnować? Martwisz się, że nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości...

Czytaj więcej