Niski‌ ‌Indeks‌ ‌Glikemiczny‌ ‌-‌ ‌co‌ ‌kryje‌ ‌się‌ ‌pod‌ ‌tą‌ ‌nazwą?‌

W ostatnim czasie wiele artykułów naukowych bombarduje nas opisami różnych diet, opisując je terminami, które często niewiele nam mówią. Dziś chcielibyśmy przybliżyć Wam określenie “niski Indeks Glikemiczny”. Co to takiego i dlaczego jest ważny?

Indeks Glikemiczny to wskaźnik, który mówi jak dużo cukrów przyswoimy do organizmu po zjedzeniu 100g danego produktu. Te dane zostały opracowane w formie tabeli i podzielone na trzy kategorie:

  • niski IG,
  • średni IG
  • oraz wysoki IG.

By zachować zdrowie, szczupłą sylwetkę oraz zapobiegać rozwojowi insulinooporności czy chorobom układu krążenia, należy wybierać produkty z pierwszej i umiarkowanie z drugiej kategorii. Warto natomiast starannie omijać tę trzecią, dlatego że kryje przede wszystkim niezbyt służące naszemu zdrowiu słodycze, słone przekąski czy alkohol.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Przede wszystkim przy ocenie produktów zwraca się uwagę na obecność błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie cukrów do organizmu. Z tego powodu niskim indeksem glikemicznym cechują się przede wszystkim surowe warzywa i owoce. Między innymi pomidor ze skórką, papryka słodka, ogórek świeży, sałata, truskawki, jagody czy cytrusy. Z produktów zbożowych wymienia się pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (pęczak, bulgur lub gryczaną) ciemne makarony i płatki zbożowe (otręby pszenne, płatki owsiane górskie).

Indeks glikemiczny obniża także obecność białka i tłuszczu. Dlatego na liście znalazły się również naturalne produkty mleczne, jak jogurty, kefiry, maślanki czy twaróg.

Są również grupy spożywcze, dla których nie określa się indeksu glikemicznego, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Mowa oczywiście o mięsie i jego przetworach, jajach, rybach oraz tłuszczach. 

Dla kogo dieta o niskim IG?

Tak naprawdę każdy powinien odżywiać się, opierając dietę na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Szczególnie jest to dieta polecana dla osób z nadwagą bądź otyłością. Pozwala kontrolować poziom cukru we krwi oraz – przy włączeniu aktywności fizycznej – szybko zrzucić nadmierna masę ciała. Posiłki komponowane w oparciu o te produkty zawierają dużo surowych warzyw i owoców, różnorodnych dań mięsnych i rybnych, cały wachlarz kasz, makaronów i oryginalnych rozwiązań technologicznych. Spodoba się zarówno tym, którzy cenią mięso i inne źródła białka w diecie, jak i tym, którzy lubią jeść lekko i zdrowo!

Jeżeli szukasz diety, która jest smaczna, zawiera produkty ze wszystkich grup oraz pozytywnie wpływa na zdrowie, dieta o niskim IG jest dla Ciebie! A catering dietetyczny sprawdzi się u każdego, zobacz co o tym piszemy Catering dietetyczny – dla każdego coś dobrego! – yourKITCHEN.